Zelfmanagement bij (Lymf)oedeem cruciaal in tijden van corona

Steeds meer huidtherapie- en fysiotherapiepraktijken sluiten hun deuren of minimaliseren het aantal behandelingen van hun patiënten, waaronder (lymf)oedeem patiënten. In situaties als deze is het dus van cruciaal belang om te sturen op zelfmanagement van de patiënt, zodat hij/zij thuis het oedeem onder controle kan houden/krijgen.

In hoeverre kan IPC Therapie hier van toegevoegde waarde zijn?
IPC Therapie staat voor Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie. IPC Therapie is een belangrijke en bewezen succesvolle therapie voor de behandeling van (lipo-)lymfoedeem en wordt bij een juiste indicatiestelling 100% vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij IPC Therapie wordt druk uitgeoefend met behulp van een compressiepomp in combinatie met een luchtgevulde, meer-kamermanchet om zo vocht uit een oedeemgebied te verplaatsen. Door deze luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen ontstaat een pompbeweging, waardoor het oedeem verplaatst wordt naar het deel van het lichaam waar het lymfestelsel wel goed werkt. Afhankelijk van de compressiepomp zijn er verschillende programma’s in te stellen. Je kan het zien als een mechanische vorm van MLD en wordt vaak gebruikt als aanvulling op een bestaande behandeling (Kousen, zwachtelen, MLD etc.).

Voor patiënten waarvan de praktijk dicht is of patiënten die vanwege veiligheidsrisico’s niet meer naar de praktijk komen kan IPC Therapie absoluut een uitkomst zijn. Maar hoe start ik dit aanvraag proces voor mijn patiënt?

Vanwege de huidige situatie hebben wij de werkwijze aangepast conform de normen van het RIVM. Hieronder leest u hoe het aanvraag proces momenteel in zijn werk gaat:

Wij zijn bereid om een demo model IPC pomp bij uw patiënt thuis af te leveren, zodat u op afstand met uw patiënt na kan gaan of IPC Therapie van toegevoegde waarde is.

1. Aanvraag starten
Wanneer u een patiënt heeft die volgens u in aanmerking komt voor IPC Therapie dan kunt u dat verzoek mailen naar ipc@doove.nl.

2. Verwijzing specialist
De indicatiestelling, in dit geval lymfoedeem of lipo-lymfoedeem, dient door een specialist te worden vastgesteld (dermatoloog o.i.d.). Deze kunt u hier downloaden. Wanneer de verwijzing compleet is, kan deze naar het volgende mailadres verstuurd worden ipc@doove.nl. Wij zijn momenteel in overleg met zorgverzekeraars om deze actie te versoepelen, omdat het momenteel erg lastig is om een verwijzing te krijgen van de specialist.

Zorgverzekeraars VGZ, CZ, DSW, ASR en Achmea hebben inmiddels toegezegd dat een verwijzing van de specialist momenteel niet nodig is. Zorgverzekeraar ONVZ gaat akkoord met een verwijzing van de huisarts.*
*(Een verwijzing van een specialist moet, wanneer de situatie dit weer toelaat, nog wel worden toegevoegd aan het dossierr)

3. Onderbouwing oedeemtherapeut
Naast de verwijzing, hebben wij ook een onderbouwing van u als behandelend oedeemtherapeut nodig. Hiervoor hebben wij een handige online tool!

4. Intakegesprek productspecialist van Doove Care Groep
Zodra wij een aanvraag ontvangen, sturen wij dit door naar één van onze productspecialisten. Afhankelijk van uw regio zal één van hen contact opnemen om een intakegesprek in te plannen. Tijdens de intake zal de productspecialist samen met u kijken welke manchetten, en welke instellingen voor de desbetreffende patiënt het meest effectief zijn. Momenteel doen wij deze intake telefonisch.

5. Dossier naar zorgverzekeraar
Wanneer wij de documenten in goede orde hebben ontvangen en de telefonische intake afgerond is, sturen wij het complete dossier door naar de desbetreffende zorgverzekeraar ter goedkeuring.

6. Aflevering
Zodra wij de goedkeuring hebben ontvangen maken wij een afspraak met patiënt om de IPC pomp aan huis af te leveren. Vanwege de huidige situatie leveren wij de IPC pomp tot aan de voordeur. We zorgen er wel voor dat de pomp reeds is ingesteld en de aansluitingen vastzitten. Tevens leveren wij er een handleiding bij en kunnen wij eventueel (ter plekke) telefonische ondersteuning bieden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Regio Noord:
Aukje Hogenes
06-51219226

Regio Zuid:
Petra Lap
06-22415985