Wat is het?

IPC Therapie staat voor Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie. IPC Therapie is een belangrijke en bewezen succesvolle therapie voor de behandeling van lymfoedeem, mits op de juiste wijze ingezet. Bij IPC Therapie, ook wel pressotherapie genoemd, wordt druk uitgeoefend met behulp van een pomp in combinatie met een luchtgevulde, meer-kamermanchet om zo vocht uit een oedeemgebied te verplaatsen.

Er zijn verschillende soorten manchetten beschikbaar: arm-, been- en broekmanchetten. Per fabrikant zijn er verschillende maten en uitvoeringen per manchet beschikbaar.

IPC therapie voor behandeling lymfoedeem

Hoe werkt het?

IPC Therapie bestaat altijd uit een combinatie van een compressiepomp en een manchet. Een manchet is opgebouwd uit verschillende overlappende luchtkamers.

De compressiepomp vult het manchet met lucht. Het principe is het verzorgen van een geautomatiseerde drukopbouw. Door deze luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen ontstaat een pompbeweging, waardoor het oedeem verplaatst wordt naar het deel van het lichaam waar het lymfestelsel wel goed werkt. Afhankelijk van de compressiepomp zijn er verschillende programma’s in te stellen.

Effect compressie pomp voor behandeling lymfoedeem

Specialistische begeleiding

Het is van belang dat IPC Therapie wordt ingezet onder begeleiding van een huid- of oedeemtherapeut of medisch specialist. IPC Therapie moet worden gezien als een aanvullende therapie, goede resultaten worden gemeld in combinatie met:

  • Compressietherapie (o.a. TEK)
  • Manuele lymfedrainage (MLD)
  • Huidzorg
  • Bandageren
  • Oefentherapie

Overleg altijd eerst met uw arts of therapeut of IPC Therapie voor u geschikt is.

Lymphastim apparaat voor Compressie Therapie

Wetenschappelijke onderbouwing

Effectiveness IPC Therapy

The Effectiveness of Intermittent Pneumatic Compression in Long-Term Therapy of Lymphedema of Lower Limbs. Article by Marzanna Zaleska, Waldemar L. Olszewski, and Marek Durlik.
Lees meer.

Comparing two treatment methods

Comparing two treatment methods for post mastectomy lymphedema: Complex decongestive therapy alone in combination with intermittent pneumatic compression. Article by S. Haghighat, M. Lotfi-Tokaldany, M. Yunesian, M.E. Akbari, F. Nazemi, J. Weiss. Lees meer.

Review of IPC Therapy

Intermittent pneumatic compression therapy: A Systematic Review. Article by J.L. Feldman, N.L. Stout, A. Wanchai, B.R. Stewart, J.N. Cormier, J.M. Armer. Lees meer.

wetenschappelijke onderbouwing IPC Therapie